Zilele trecute s-a anuntat lansarea Zumzi.ro un nou tool de social shopping. In urma cu doua saptamani m-am jucat cu Plurchase, un serviciu nou tot de social shopping.
Dupa cum se poate vedea sunt doua servicii total diferite dar care servesc aceluiasi scop. Precum acestea mai sunt si altele, toate diferite in felul lor.
Tocmai aceasta diversitate demonstreaza ca social shopping este inca un concept in formare si nu este cunoscuta o reteta a succesului si nu exista un standard dupa care sa ne ghidam, cam la fel cum se intampla si in social media, nu exista experti, toti suntem in acelasi timp exploratori dar si parte din experimentele altora.
Chiar daca nu exista un the right way in ce priveste social shopping sunt totusi cateva aspecte care ar trebui lamurite pentru toti cei care doresc sa dezvolte ceva in aceasta directie.
Nu forta userul sa invete ceva nou
In momentul in care construiesti un astfel de tool trebuie sa te gandesti la comportamentul utilizatorului in viata reala, sa vezi in ce consta social shopping in viata reala, care sunt nevoile lui si in ce masura sunt satisfacute.
Numai cand ai trecut de aceasta etapa te poti gandi la ce vei dezvolta.
Fii o extensie a universului de shopping deja existent
Produsul pe care il construiesti trebuie sa fie o continuare / o extensie naturala a experientei de shopping deja existente, nu trebuie sa fie ceva care functioneaza in paralel, in alt univers.
Minim de efort -> maxim de castig
Scopul este intotdeauna sa generam valoare pentru utilizator dar aceasta valoare are totusi un pret: efortul depus de acesta pentru a o obtine. Cu cat efortul este mai mare cu atat valoarea scade.
In consecinta, produsul trebuie gandit in asa fel incat sa produca maxim de efect cu minim de efort din partea utilizatorului.
Pe langa toate acestea mai este un aspect: asociaza-ti brandul cu unul deja existent, asa cum a facut Plurchase cu Zappos.
Nu trebuie uitat nici aspectul legat de regionalizare si nisare: conteaza foarte mult carei piete te adresezi. Te adresezi unei piete regionale sau uneia globale? Te adresezi unei nise bine definite, unei nise in devenire sau unei piete generale? Toate aceste aspecte influenteaza foarte mult produsul pe care il vei construi.
Social shopping trebuie sa fie despre interactiune, despre a da si a primi feedback (sharing), despre experiente placute, despre creat povesti de spus mai departe, despre toate acele lucruri care se intampla cand te duci cu prietenii tai la cumparaturi si te simti bine.
Sper ca articolul de fata sa aduca mai multa lumina in ce priveste social shopping si sper sa fie un inceput al unei discutii despre cum sa facem produse pentru utilizatori, produse pe care acestia sa si le doreasca si sa le foloseasca.
Mai multe despre Zumzi se pot citi aici si aici iar despre Plurchase aici.
Tweets that mention Cum percepem ideea de social shopping | Daniel Buca -- Topsy.com
[…] This post was mentioned on Twitter by Liviu Taloi, Daniel Buca. Daniel Buca said: Cum percepem ideea de social shopping, cateva sfaturi si pareri personale http://sp2.ro/8189e4 […]