5 Comments

 1. Virgil

  Nu sunt sigur despre “nevinovatia” lui DSK. Gandeste-te la ce a avut de castigat dupa acest caz: popularitate extraordinara in Franta. Oricum trebuia sa demisioneze de la FMI pentru candidatura la presedintie, iar acum are calea libera si 140% popularitate. De unde stii ca nu si-a inscenat singur toata povestea? Mi se pare mai rezonabil decat varianta Sarkozy. Cat despre influenta DSK asupra crizei elene, sa fim seriosi: tot timpul FMI a facut jocul nemtilor si francezilor. Iar imprumuturile de acum au fost acordate in special pentru exit-urile de capital german din Grecia. Dupa ei, potopul! 5% din PIB-ul Greciei era platit anual pentru arme importate din…Germania:) Ce coincidenta!

 2. Daniel Buca

  Salut Virgil,

  Nu cred ca DSK este foarte castigat din aceasta poveste.
  Si oricum, noi doar ne putem da cu parerea luand in considerare ca publicul larg nu are acces la informatiile de culise :)

  Iar acum intreaga poveste DSK este umbrita de iminenta unei noi crize pe care lumea se pare ca nu o intelege pe de-antregul.

 3. Virgil

  Salut Daniel:) Ai perfecta dreptate, sunt doar speculatii, nu am avut niciodata pretentia ca este altfel.

  De ce consider ipoteza auto-inscenarii mai probabila decat inscenarea produsa de adversarii politici?

  1. Francezii nu au nicio prejudecata cand vine vorba de sex si politica (cel mai bun exemplu: Sarkozy, care are unul sau mai multi copii “din flori”, fapt despre care se stia inainte de a fi ales; prima doamna a Frantei este o fosta prostituata). Prin urmare, DSK n-o sa fie prea aspru judecat pentru ca a facut sex cu o camerista, iar daca se dovedeste a fi nevinovat, toata popularitatea negativa generata de acest caz se va transforma, peste noapte, in popularitate pozitiva.

  2. Detaliile care au iesit imediat la suprafata in sprijinul nevinovatiei (convorbirea telefonica, contul bancar cu suma de 100 000 $ primiti de curand, legaturile cu dealerii de droguri) reprezinta erori prea mari. Sunt scapari care nu au cum sa fie asociate cu o inscenare a unei agenturi serioase, adverse lui DSK.

  3. In ciuda istoricului pozitiv al lui DSK in functia de ministru, si in ciuda functiei ocupate la FMI popularitatea lui in Franta era destul de scazuta, chiar si in cadrul propriului partid.

  Desigur, putem avansa si ipoteza unui alt viitor candidat ca fiind autorul unei inscenari, candidat care nu a avut acces la resursele unei agenturi de stat, si atunci putem explica erorile:) Cine poate sa stie? Poate chiar “colega” Martine Aubry…

  Raman, insa, la parerea ca DSK nu a pierdut capital politic cu acest scandal si ca sunt sanse sa aiba, mai degraba, de castigat. Timpul ne va lamuri.

  Referitor la “o noua criza”, eu consider ca suntem in aceeasi criza. Faptul ca statele au pompat trilioane de dolari in economie ca sa ascunda criza si apoi au intrat ele la apa a dus la situatia actuala si nu reprezinta decat un efect al crizei initiale. Sigur, din punct de vedere al indicatorilor, vezi o evolutie “W” (3/4 din desfasurarea ei) si poti trai senzatia unor crize distincte. Dar asta este doar pe grafic, in realitate este un “L”.

 4. Daniel Buca

  Referitor la noua criza: eu cred ca este o continuare fireasca a incapacitatii sistemului actual de a se auto-corecta dupa criza din 2008, sa-i spunem un “worst case scenario” al crizei din 2008.

  Un rol important in aceasta faza a crizei il joaca China care fie ne poate salva, fie ne poate arunca, iremediabil, intr-o noua “the great depression” care stim cum se incheie / rezolva, doar avem exemplul istoriei :).

 5. Virgil

  “The Great Depression” nu are nicio sansa de a fi reprodusa in lumea de astazi. Atunci, banii erau convertibili in aur. Acum, ne jucam de-a valoarea cu “fiat money”, economia nu se va opri nicaieri. Iata garantia actualului sistem: http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock . Criza se va manifesta printr-o hyperinflatie la nivel mondial si prin scaderea valorii reale ale unor active la cote nebanuit de mici (cum ar fi locuintele). Singurele active care isi vor pastra valoarea vor fi resursele naturale esentiale sau foarte limitate (petrol, aur). Desigur,un optimist ar putea spune ca acestea reprezinta o investitie si ca se vor aprecia continuu. In alta ordine de idei, guvernul Chinez face tot ce poate ca sa redreseze economia mondiala (sunt constienti ca depind de pietele catre care exporta si ca degeaba au crestere economica, daca intreg capitalul detinut se devalorizeaza): fac investitii din ce in ce mai mari in Europa, America si chiar in Asia si mentin creditarea la un pret ridicat pe piata interna. De asemenea, piata muncii se extinde in noi zone, invizibile pana acum: Vietnam, Mongolia, India, Africa : http://www.steelguru.com/metals_news/Jiangsu_Alcha_Aluminum_constructs_new_plant_in_Inner_Mongolia/212824.html

  Ca o consecinta deja vizibila, vom avea oameni foarte bogati(care au active si cash si se pot adapta usor) si oameni saraci, fara clasa de mijloc (cei care poate au avut cash in depozite bancare sau care au cateva proprietati, insa tot ce au avut se devalorizeaza rapid, mai ales in situatia indatorarii la nivelul unor venituri apuse, coroborata cu imposibilitatea de a lichida proprietatile).

  Iar luxul si necesitatile se for reclasifica abrupt.

Leave a Reply